Het is zover. Je bent op sollicitatiegesprek. Je hebt al veel vragen beantwoord en je denkt dat het er wel bijna op zit. En dan krijg je de vraag: “En… heb jij nog vragen?”

Je wilt niet dom overkomen, of kunt zo snel niets bedenken, dus je roept (te) snel: “Nee hoor, alles is helemaal duidelijk!”

Jammer! En een gemiste kans.

Waarom je vragen moet stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Door vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek laat je zien dat je het serieus neemt en dat je écht geïnteresseerd bent. Vragen helpen jou ook om een beter beeld te krijgen van de functie en van het bedrijf. Je kunt zo beter te weten komen of de functie echt bij jou past.

Vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek kan nog een andere effect hebben. Je kunt door het stellen van een vraag namelijk iets vertellen over jezelf. Dat werkt zo: stel dat je ze wilt laten weten dat jij een echte teamspeler bent. En stel nu, dat dit in het gesprek nog niet zo aan de orde is gekomen. Dan kun je door een vraag te stellen over het team laten weten dat jij dit belangrijk vindt en serieus neemt.

Maar… stel dan wel de juiste vragen. Dus: bereid je vragen voor.

Vragen die je beter niet kunt stellen in je sollicatiegesprek

Stel geen vragen over dingen die je ‘had kunnen weten’. Bijvoorbeeld vragen naar informatie die gewoon op de website te vinden is (“Hoeveel vestingen heeft uw bedrijf?”). Of over dingen die in de functieomschrijving stonden (“Wat zijn de taken in deze functie?”). Het lijkt dan voor je gesprekspartner of je slecht voorbereid bent. En je komt daardoor niet zo heel erg geinteresseerd over.

Vraag in je eerste sollicitatiegesprek niet meteen alle details over hoeveel je precies gaat verdienen en hoeveel vakantiedagen je krijgt. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar dat komt later. Je wilt nu eerst laten zien dat je echt gemotiveerd bent voor de functie én dat je daarvoor geschikt bent.

En tenslotte, een open deur (maar een grote valkuil): stel geen vragen waarmee je een slechte indruk zou kunnen maken. Bijvoorbeeld: “Moet ik lange dagen maken?”, klinkt niet bijster enthousiast.

Wat je wel kunt vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Goede vragen laten dus zien dat je geïnteresseerd bent, zijn informatief of vertellen iets over jou. Een goede vraag is een open vraag (dus een vraag die je niet kort met ja of nee kunt beantwoorden).

Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

Vragen over het team

Door vragen te stellen over het team laat je zien dat je het belangrijk vindt om goed samen te werken met je collega’s. Helemaal slim om naar te vragen wanneer ze in de functieomschrijving om een ‘teamspeler’ vroegen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het team eruit waarmee ik zal gaan werken?
  • Hoe groot is het team?
  • Wat is de gemiddelde leeftijd?
  • Welke functies hebben de andere mensen in het team?

Vragen over opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden

Vraag naar de mogelijkheden om te leren en door te groeien. Zo laat je zien dat jij je graag verder ontwikkelt! Bijvoorbeeld:

  • Welke mogelijkheden zijn er voor het volgen van een opleiding of cursus?
  • Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen het bedrijf?

Vragen over de functie

Je gaat natuurlijk niet vragen naar de bekende weg (dus naar dingen die al in de functiebeschrijving staan). Maar je kunt wel doorvragen over de functie. Laat merken dat je echt graag wilt weten wat het precies inhoudt. Door gerichter te vragen kun je ook laten zien dat je vakkennis hebt en dat je het serieus neemt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe zien de werkzaamheden er precies uit?
  • Kunt u iets meer vertellen over de werkzaamheden?
  • Noem gerust wat vaktermen: hoort (vakterm) ook bij de functie?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Horen er bij de functie nog meer taken, die niet in de vacature staan?
  • Moet ik bij deze functie rekening houden met overwerk?
  • Waarom is deze functie beschikbaar?

Vragen over het bedrijf

Vraag door over het bedrijf. Zo toon je je echt geïnteresseerd. Bijvoorbeeld:

  • Wat is dé reden dat mensen het leuk vinden om hier te werken?
  • Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf?

Bereid het voor

Het is verstandig om al vantevoren na te denken over de vragen die jij wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk een aantal vragen die je wilt stellen. Schrijf deze eventueel op, als je bang bent dat je ze vergeet. Het is helemaal niet raar om tijdens het gesprek je aantekeningen er even bij te pakken. Dat laat alleen maar zien dat je goed voorbereid bent.

 

Meer tips nodig over je sollicitatie? Lees dan ook eens ons blog met tips voor je sollicitatie of hoe je je sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

Kom je er met deze tips nog niet helemaal uit? Neem gerust contact op. Wij denken graag met je mee! 

Contact

Hulp nodig bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek?

Siebren Visscher

Neem gerust contact op!