Het is zomer! Tijd voor vakantie en ontspanning. En voor veel mensen ook hét moment om na te denken over hun werk. Wist je dat er na de zomer een piek is in grote beslissingen? Ieder jaar stijgen in september en oktober het aantal baan- en carrièreswitches.

Waarom de zomervakantie een goede tijd is voor goede voornemens

Het is niet voor niets dat mensen na de zomervakantie vaak goede voornemens hebben. Ontspannen in je hangmat, luierend op het strand; vakantie is de ideale periode om te mijmeren over wat je anders wilt doen. Juist wanneer je op vakantie bent is er tijd om na te denken. Je bent weg van je werk, misschien wel letterlijk op grote afstand ervan. Dat maakt het makkelijker om erop te reflecteren. En een andere omgeving helpt om met een frisse blik te kijken naar je werk en naar jezelf. Nieuwe ideeën borrelen makkelijker op als je je werk even helemaal loslaat en ontspant.

Hoe doe je dat?

Je hoeft geen uitgebreid stappenplan te volgen om te achterhalen wat je wilt. Denk gewoon eens in alle openheid na over vragen als: Wat vind je van je werk? Wat zou je echt graag willen doen of leren? Wat vind je belangrijk in het leven en in een baan? Wat zijn je talenten? Wat zou je met je talenten willen doen? Waar krijg jij echt energie van? Heb je zin om na de vakantie weer aan het werk te gaan? Waar kijk je naar uit/waar zie je tegenop?

Op vakantie kun je in alle rust en zonder beperkingen nadenken. Alles kan in je gedachten. Juist door alle ideeën toe te laten kom je soms tot verrassende inzichten en oplossingen.

Het kan helpen om je ideeën te visualiseren. Maak bijvoorbeeld een moodboard, of een mindmap. Dat helpt om je gedachten te ordenen, geeft overzicht en kan ook tot verrassend creatieve ideeën leiden. Je hebt dan meteen iets concreets voor na je vakantie, wanneer je je voornemens wilt gaan uitvoeren; inspiratie wanneer het moment is aangebroken je goede voornemens uit te voeren.

Dingen veranderen op je werk

Misschien kom je er tijdens de vakantie achter dat je je werk nog steeds leuk vindt. Maar dat je wel bepaalde dingen zou willen veranderen. Dat je bijvoorbeeld iets nieuws zou willen leren. Of dat je bepaalde taken vaker zou willen doen of juist minder vaak. Kleine veranderingen in je baan kunnen veel betekenen voor je werkplezier.

Schrijf je wensen en ideeën op. Je kunt het dan loslaten en er na de vakantie mee verder gaan. Spreek het ook eens hardop uit, praat er over met andere mensen. Alleen al het opschrijven en uitspreken van een zin als: “ik wil een promotie”, “ik wil leren de machines te bedienen”, “ik wil minder stress”, of “ik wil durven spreken in het openbaar” zet iets in gang en is een eerste stap in de richting van je doel.

Je kunt ook alvast na over de stappen die nodig zijn om je doelen te realiseren. Moet je daarvoor een cursus volgen? In gesprek met je leidinggevende? Een tijdje meelopen met een collega? Dan kun je na de vakantie meteen de stappen zetten die nodig zijn om je voornemens te realiseren.

Een nieuwe baan

Misschien kom je er al mijmerend in je hangmat achter dat je een nieuwe baan wilt. Dat voelt misschien best spannend. Het kan een grote stap zijn om op zoek te gaan naar iets nieuws en het vertrouwde achter te laten. Ook het hele sollicitatieproces is iets waar veel mensen tegenop zien, en wat ze ervan kan weerhouden de stap naar een nieuwe baan daadwerkelijk te zetten.

Het kan allemaal behoorlijk ingewikkeld voelen. Maar dat hoeft het niet te zijn. Een beetje hulp zou enorm kunnen helpen. Wij helpen je graag op weg. We kunnen samen met jou op zoek gaan naar een baan die bij jou past. We kunnen je ook helpen met je sollicitaties. Maak gerust gebruik van ons netwerk en onze ervaring. Dat kan het voor jou een stuk makkelijker maken!

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan eens contact op met een van onze recruiters. Of scroll door de vacatures. Zit er niets voor je tussen? Geen nood, we kunnen ook gericht gaan zoeken naar iets wat bij jou past. Schrijf je vrijblijvend in, en wij gaan aan de slag voor jou.

Contact

Ik denk graag met je mee!

Joukje Poelman

Neem gerust contact op.