Welke baan past echt bij jou?

Vind jij die vraag ook zo moeilijk te beantwoorden? Ga eens mindmappen! Hét ideale hulpmiddel om in beeld te brengen wat jouw droombaan is.

Mindmappen voor het vinden van je ideale baan

Wanneer je probeert te achterhalen wat je ideale baan is, zijn er allerlei vragen die je jezelf kunt stellen. Waar ben ik goed in? Welke eigenschappen heb ik? Wat vind ik belangrijk in mijn werk? Wat doe ik graag? Waar? Met wie? Etcetera.

Zoveel dingen om over na te denken. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Vaak gebeurt het ook dat we in eenzelfde kringetje blijven redeneren, wanneer we nadenken over onze carrière.

Hoog tijd voor een aanpak die je helpt je gedachten te ordenen, overzicht te krijgen en nieuwe ideeën te krijgen. En laat dat nu precies zijn wat een mindmap voor je doet.

Hieronder leg ik je uit wat een mindmap is. En ik laat je zien hoe je een mindmap gebruikt om naar jouw ideale baan te zoeken.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een praktisch en creatief hulpmiddel. Je kunt het zien als een manier om aantekeningen te maken. Maar dan niet alleen met woorden en zinnen. Een mindmap bestaat uit een combinatie van woorden, kleuren, lijnen en plaatjes (zoals tekeningen, pictogrammen en dergelijke). Juist de kleuren en plaatjes zijn belangrijk om het creatieve denken in je brein aan te spreken.

In een mindmap leg je als het ware al je ideeën en gedachten vast, op een grafische, creatieve manier. Doordat het heel visueel is, helpt het heel goed om ideeën logisch te ordenen en om nieuwe verbanden te leggen of nieuwe ideeën te krijgen.

En, niet onbelangrijk, het is ontzettend leuk en supersimpel om te doen! Probeer het maar eens.

Mindmap je ideale baan. How to mindmap.

Mindmappen in 7 stappen

Stap 1

Ga op een rustige plek zitten, waar je niet gestoord wordt.

Stap 2

Pak een groot vel papier. Dat kan A4 zijn, A3 is nog mooier. Leg het papier horizontaal (‘landscape’) voor je neer.

Leg pennen klaar, en potloden, stiften of markeerstiften in verschillende kleuren.

Stap 3

In het midden van het vel papier schrijf je een trefwoord, of teken je een afbeelding. Dit kan een doel zijn, een wens, een probleem of een plan. Het moet in ieder geval het centrale thema zijn. Je kan het heel breed maken, door te kiezen voor bijvoorbeeld ‘MIJN DROOMBAAN’, of ‘MIJN IDEALE BAAN’, maar je kunt het ook concreter maken, door te focussen op een specifieker onderwerp:

  • Mijn ambities
  • Mijn huidige baan (wat je er wel en niet leuk aan vindt).
  • Mijn talenten en vaardigheden
  • Dingen die ik leuk en belangrijk vind in mijn werk
  • Dingen waar ik energie van krijg.
  • Mijn interesses en hobby’s
  • Wat ik zou willen ontwikkelen of leren

Schrijf je centrale thema duidelijk en opvallend en teken er een cirkel omheen in een leuke kleur.

Vanuit deze middencirkel bouw je je mindmap verder uit.

Stap 4

Nu begint het echt. Je gaat onderwerpen bedenken die met jouw centrale thema te maken hebben. Trek vanuit de middencirkel dikke lijnen. Dit zijn de takken. Elk onderwerp dat je bedenkt krijgt een eigen lijn/tak.

Zo kun je bij het thema ‘MIJN IDEALE BAAN’ bijvoorbeeld lijnen maken voor ‘interesses’, ‘vaardigheden’, ‘talenten’, ‘ambities’, ‘inspirerende activiteiten’, ‘dromen’, ‘werkwaarden’, en ‘ideale werkomgeving’. Geef er gerust je eigen draai aan. Zolang jouw trefwoorden je hoofdthema maar verder verduidelijken.

Stap 5

Nu ga je verder brainstormen over wat je te binnen schiet bij elk onderwerp uit de vorige stap. Ook dat schrijf je weer op in de mindmap, en dat verbind je met dunnere lijntjes (vertakkingen) aan de dikkere lijnen.

Wees bij deze stap eerlijk, maar niet te kritisch. Moedig je zelf aan om gekke ideeën toe te staan. Het is echt belangrijk dat je niet te snel denkt: “Ja, maar…” of “dat kan toch niet” of: “Ja maar, dat verdient niet genoeg”. “Ja, maar”… is funest voor de creativiteit. Sta jezelf toe dat alles even mogelijk is en verzamel zoveel mogelijk ideeën.

Stap 6

Ben je tevreden? Leg het papier dan even weg en laat alles even bezinken.

Stap 7

Als je het even de tijd hebt gegeven kun je weer met een frisse blik naar je mindmap kijken. Kijk nog eens kritisch naar wat je opgeschreven hebt.

Kijk of je informatie kunt groeperen, of je verbanden ziet tussen onderwerpen. Trek lijnen om dingen met elkaar te verbinden. Laat je creativiteit de vrije loop om dingen verder te verduidelijken of te accentueren. Gebruik kleine letters, hoofdletters, kleuren, tekeningetjes, etc. Schrijf er nieuwe dingen bij, of streep dingen door. Maak je mindmap helemaal compleet!

Tips voor het maken van een mindmap

  • Gebruik een groot, wit papier, zonder lijntjes.
  • Neem de ruimte zodat je makkelijk dingen kunt toevoegen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van kleuren en plaatjes (tekeningetjes, symbolen). Dit bevordert het creatieve denken.
  • De takken van je mindmap zijn bij voorkeur gebogen lijnen. Experimenteer en varieer met de lengte en dikte van lijnen. Ook zo houd je je brein actief.
  • Werk zoveel mogelijk met kernwoorden, gebruik geen lange zinnen.

Wat ga je met je mindmap doen?

Je hebt nu een mindmap met heel veel informatie over jou en jouw werkwensen. Misschien heb je nieuwe ideeën gekregen, of jezelf een beetje beter leren kennen. Dat is al veel waard.

Je kunt nu ook gaan kijken wat je met al deze informatie wilt gaan doen. Wellicht zijn er concrete stappen die jij nu kunt gaan zetten. Zo kom je een stapje dichter bij je ideale baan.

Met al deze informatie kun je ook op zoek gaan naar de baan die bij jou past. Maar welke functie past nu het beste bij jouw mindmap? Om dat te achterhalen kan het handig zijn om eerst wat meer informatie te hebben over welke verschillende beroepen er zijn. Dat kan bijvoorbeeld via https://www.nationaleberoepengids.nl. Of kijk eens tussen onze vacatures om ideeën op te doen. Op de vacaturepagina’s van de verschillende vakgebieden vind je onderaan beschrijving van beroepen in de techniek, de bouw, de logistiek of productie.

Kom je er zelf niet uit? Schrijf je in en ga eens met één van ons in gesprek. Neem je mindmap mee, dat is prettig als gespreksleidraad. Zo kunnen we samen kijken wat bij jou past. Komen we er niet uit? Dan kan een test voor beroepeninteresse helpen. We kijken graag samen met jou wat er nodig is om voor jou werk te vinden dat echt bij je past.

Contact

We helpen je graag verder!

Joukje Poelman

Neem gerust contact op!