Yes! Je mag op gesprek komen bij een bedrijf. Fantastisch natuurlijk. Want dat betekent dat ze in je geïnteresseerd zijn. Dus: kans op die baan die je zo graag wilt. Natuurlijk wil je tijdens het sollicitatiegesprek het beste van jezelf laten zien.

Om een goede indruk te maken kun je al het een en ander doen, vóórdat je op gesprek gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk. Goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek helpt ook om je spanning vooraf te verminderen. Je neemt wat onzekerheden weg en dat geeft vertrouwen.

Wij hebben vier tips voor je op een rijtje gezet, die jou helpen om optimaal voorbereid je sollicitatiegesprek in te gaan.

TIP 1: Doe een ‘vooronderzoek’

Dat klinkt misschien wat heftig. Maar we bedoelen met een vooronderzoek simpelweg dat je je verdiept in het bedrijf waar je solliciteert en in de functie. Zo krijg jij een goed beeld van het bedrijf en kun je vragen veel beter beantwoorden. Je kunt tijdens het gesprek laten zien dat je echt geïnteresseerd bent.

  • Verdiep je in het bedrijf. Kijk op hun website. Google het bedrijf en lees wat het laatste nieuws is. Kijk naar hun berichten op social media.
  • Weet je met wie je het gesprek hebt? Kijk dan even naar zijn of haar profiel op LinkedIn.
  • Lees de functiebeschrijving goed door. Wat houdt de functie ook al weer precies in? Wat wordt er gevraagd van de kandidaat?
  • Zorg dat je goed weet wat er in je eigen sollicitatiebrief en cv staat.

TIP 2: Bedenk welke vragen jij zelf wilt stellen in het sollicitatiegesprek

Door vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek kom je geïnteresseerd over. En je kunt zo ook beter te weten komen of de functie echt bij jou past.

Het is verstandig om hier al van tevoren over na te denken. Bedenk alvast een aantal vragen die jij zelf wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Schrijf deze eventueel op, als je bang bent dat je ze vergeet. Het is helemaal niet raar om tijdens het gesprek je aantekeningen er even bij te pakken. Dat laat alleen maar zien dat je goed voorbereid bent.

Kun je echt geen vragen bedenken? Misschien heb je iets aan deze voorbeeldvragen.

TIP 3: Denk na over vragen die je kunt verwachten in het sollicitatiegesprek

Denk van tevoren na over de vragen die je in het gesprek kunt verwachten én het antwoord dat je hierop kunt geven. Als je hier al over nagedacht hebt je een veel beter antwoord geven dan wanneer je het ter plekke, met de nodige stress, nog moet bedenken.

Heb je geen idee welke vragen je kunt verwachten? Er zijn een aantal vragen die in veel gesprekken worden gesteld. Wij hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet.

TIP 4: Oefen het sollicitatiegesprek

Veel mensen zijn tijdens hun sollicitatiegesprek erg gespannen. Dat is niet zo gek natuurlijk. Door een oefengesprek kun je wat van die spanning wegnemen. Oefenen maakt het daarnaast makkelijker om tijdens het gesprek de dingen te zeggen die je van plan was te zeggen, op de manier waarop je ze wilde zeggen.

Bij het oefenen is het vooral belangrijk om je antwoorden al eens hardop uit te spreken. Het mooiste is het als je dit samen met iemand kunt doen. Zo kan iemand je vertellen of je antwoord duidelijk en volledig is.

Meer tips over je sollicitatie? Lees dan ook eens over de Do’s en don’ts voor een goede indruk en Welke vragen je zelf kunt stellen.

Kom je er met deze tips toch nog niet helemaal uit? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek.

 

Contact

Hulp nodig bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek?

Siebren Visscher

Neem gerust contact op!