Een verandering van baan: ook jouw goede voornemen?

Het oude jaar is bijna afgelopen en een nieuw jaar staat voor de deur. Hét moment om terug te blikken én om goede voornemens en toekomstplannen te maken.

Gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken… Het zijn de bekende voornemens die op menig lijstje te vinden zijn. Maar wist je dat in het nieuwe jaar ook veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan?

Kriebelt het bij jou ook?

 • Misschien is jouw functie in de loop van de tijd veranderd en merk je dat het niet meer bij je past.
 • Misschien heb je behoefte aan verandering, aan meer uitdaging of wil je jezelf ontwikkelen.
 • Misschien vind je je werk wel leuk maar loop je aan tegen andere zaken waar je niet tevreden over bent, bijvoorbeeld de sfeer, je collega’s, of de klik met je leidinggevende of je salaris.
 • Misschien heb je altijd een droombaan voor ogen gehad, maar ben je uiteindelijk (bijvoorbeeld door omstandigheden) iets heel anders gaan doen. Zou dit het moment kunnen zijn om toch je dromen na te jagen?

Wat de reden ook is, Warx helpt jou om je voornemens te doen slagen.

Tips voor het vinden van jouw nieuwe baan

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die jou kunnen helpen met de eerste stappen naar een nieuwe baan.

Tip 1 Beschrijf je wensen

Als eerste stap naar een nieuwe baan is het handig om te weten wat je wilt.

Wat zijn jouw wensen. Natuurlijk, niet alles kan. Maar laat dat je in deze eerste stap niet belemmeren. Probeer vrij te denken en dromen om erachter te komen wat jou echt motiveert.

 • Dream big: Wat is jouw passie? Wat is je droombaan?
 • Wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben?
 • Waar heb je echt plezier in?
 • Wat vind jij belangrijk in je werk?
 • Wat is je ideale werkomgeving?

Tip 2 Beschrijf je talenten en eigenschappen

Het is ook fijn om iets te gaan doen wat bij je past. Kijk daarom ook eens naar de volgende vragen, die kunnen helpen om een baan te vinden die echt bij jou past.

 • Waar ligt jouw talent?
 • Welke vaardigheden heb jij?
 • Waar krijg je complimenten over?
 • Waar ben je goed in?
 • Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor jou?

Ga voor deze vragen eens echt goed zitten. Zorg dat je niet gestoord kan worden en begin met brainstormen.

Schrijf je gedachten en ideeën ook op. Dat helpt om voor jezelf duidelijkheid te creëren over wat je wel wilt en wat je juist niet wilt. Of maak een mindmap, dat is een fijne manier om jouw ideale baan te visualiseren en alle informatie samen te vatten.

Tip 3 Ga in gesprek

Het klinkt eenvoudiger dan het is: opschrijven wat je wensen, eigenschappen en talenten zijn. Soms weet je het gewoon even niet meer, of vind je het lastig om over jezelf te zeggen. Een beetje hulp van buitenaf is dan fijn. Ga in gesprek met iemand die jou goed kent en die je durft te vertrouwen.

Kom je er niet uit? Geen nood: Warx kan deze gesprekspartner ook zijn voor jou.

Warx heeft loopbaandeskundigen in dienst, die vrijblijvend met jou in gesprek gaan om je te helpen. Samen kijken we hoe jouw profiel eruit ziet, wat voor baan bij jou zou kunnen passen en helpen we je de volgende stap te zetten in de richting van je nieuwe loopbaan.

Is er meer nodig dan een gesprek? Ook dan ben je bij Warx aan het juiste adres.

Onze loopbaanadviseur beschikt over diverse tests, waarmee we jouw interesses, eigenschappen en vaardigheden in beeld kunnen brengen.

Op basis daarvan kunnen we een goed advies geven over het werk dat bij jou past. Zo voorkom je dat je plannen mislopen omdat je een onrealistisch beeld had van jezelf (te rooskleurig, of, wat we vaak zien, te negatief of onvolledig).

Tip 4 Update je CV

Wanneer heb jij je cv eigenlijk voor het laatst aangepast? Maak alvast, voordat je  daadwerkelijk gaat solliciteren, je cv weer helemaal up-to-date. Bedenk wat je de afgelopen jaren gedaan hebt op het gebied van werk, maar ook op het gebied van trainingen, projecten en misschien wel vrijwilligerswerk. Bedenk bij het schrijven van je cv wat je ambities zijn, want dat bepaalt wat jij vooral in je cv wilt laten zien. Wil je bijvoorbeeld iets leidinggevends gaan doen, vertel dan vooral ook hoe en waar je vaardigheden hebt gebruikt die juist daarvoor relevant zijn.

Denk niet alleen aan de inhoud, maar ook aan de uitstraling van je cv. Is het overzichtelijk? Goed leesbaar? Aantrekkelijk vormgegeven? Weet je niet goed hoe je dat moet doen? Kijk eens online. Er zijn diverse voorbeelden te vinden en er zijn volop gratis en goedkope tools waarmee je je cv een mooi en professioneel uiterlijk geeft. Vergeet niet de spelling te checken. En laat je cv voor de zekerheid even nakijken door iemand anders.

 

Warx helpt jou je perfecte baan te vinden!

Met deze tips moet het jou vast lukken om je voornemens te doen slagen en een nieuwe baan te vinden die écht bij jou past. Wij helpen je daar natuurlijk graag bij. Kijk ook eens bij onze vacatures, misschien staat jou nieuwe baan daar al tussen. Zo niet: schrijf je dan gewoon bij ons in. Dan helpen wij jou je perfecte baan te vinden!

En ben je toe aan de volgende stap? Mis dan niet onze sollicitatietips!

Contact

Kan ik je verder helpen?

Siebren Visscher

Neem gerust contact op!