Het is zover! De vakantie begint. Eindelijk tijd om eens heerlijk te relaxen. Even alle verplichtingen loslaten en lekker doen waar je zin in hebt. Wat heb je daarnaar uitgekeken.
Eenmaal op vakantie blijkt dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want je bent dan wel honderden kilometers van je werk verwijderd, toch ben je er in je hoofd nog steeds mee bezig.
Had je nu echt alles goed overgedragen aan je collega? Als het nu maar goed gaat met dat project. O nee, je had nog een e-mail moeten beantwoorden! Je voelt op dag vijf nog steeds een ‘knoop’ in je maag zitten.
Wat is het soms lastig écht te ontspannen en het werk even helemaal los te laten. Wees gerust, je bent niet de enige die hier moeite mee heeft.
Vakantiegelukscurve
Jeroen Nawijn deed onderzoek naar het geluksgevoel van vakantiegangers. Hij ontdekte dat vakantiegangers rond het midden van hun vakantieperiode het gelukkigst zijn. In het begin van de vakantie en ook in het laatste deel van de vakantie ligt het geluksniveau lager.
En dat is goed te verklaren. In het begin van de vakantie voelen veel mensen nog stress, van hun werk en van de reis zelf. Op het einde van de vakantie neemt het stressniveau weer toe, bij de gedachte aan de terugreis en het leven van alledag.
10 tips om je werk los te laten
Vakantie is bedoeld om te ontspannen en plezier te beleven. Niet om je stress mee te nemen. Maar dat werkt dus alleen als je ook echt mentaal afstand neemt van je werk.
Heb je daar moeite mee? Met deze tips lukt het je beter om je werk en je stress los te laten.
1. Ga sporten
Om je lichaam aan de overgang van werk naar niet-werk te laten wennen adviseren onderzoekers om na afloop van de laatste werkdag te sporten. Sporten helpt om stresshormonen af te bouwen en je lichaam in balans te brengen.
2. Begin op tijd
Een open deur, maar toch: Zorg dat je op tijd begint met de voorbereiding van je vakantie. Werk niet in de laatste dagen voor je vakantie nog een mega to do-lijst af; dan weet je zeker dat je gestrest op vakantie gaat.
3. Vakantie-proeftijd
Ben je erg gestrest? Dan is het verstandig om niet meteen op vakantie te gaan. Neem eerst een paar vrije dagen thuis als ‘proeftijd’, zodat je alvast kunt wennen aan het niet-werken. Neem bijvoorbeeld alvast afstand van je mail, telefoontjes, etc. en bereid in alle rust je vakantie voor.
4. Laat je werk(spullen) thuis
Laat zoveel mogelijk je werk thuis. Het is belangrijk om een mentale afstand te krijgen van je werk. Juist dat geeft rust.
5. Voel je niet schuldig
Voel je niet schuldig over het nietsdoen. Juist door even helemaal los te komen van je werk en echt te ontspannen laad je op, krijg je nieuwe energie en creatieve ideeën. Bedenk dat je jezelf en je leidinggevende daar een plezier mee doet. En dat je jezelf en je werk juist op lange termijn tekortdoet door jezelf dit te ontzeggen en misschien zelfs wel een burnout te krijgen.
6. Noteer je ideeën
Tijdens de vakantie kun je soms juist hele goede ideeën krijgen. Schrijf ze op. Zo kun je ze uit je hoofd zetten, maar vergeet je ze niet. Je kunt er dan ná je vakantie iets mee doen.
7. Doe dingen die jij graag wilt doen
Ieder mens heeft behoefte aan autonomie. Tijdens je vakantie kun je die behoefte helemaal tot zijn recht laten komen. Op vakantie heb je tijd voor jezelf, kun je dingen doen die jíj́ graag wilt doen en waar je echt zin in hebt. Dat draagt bij aan je geluksgevoel en je welzijn en is de sleutel tot succesvol relaxen.
8. Houd controle over werkonderbrekingen
Als jij je er prettig bij voelt om af en toe iets voor je werk te doen (bijv. even je werkmail checken): doe dat dan. Maar doe dat echt alleen omdat jij dat graag wilt. En als je toch werkdingen moet doen tijdens je vakantie, zorg dan dat jij er controle over hebt hoe je ze doet en wanneer. Kies zelf de momenten dat je bereikbaar bent voor telefoontjes.
Vergeet alleen niet om dat ook even af te stemmen met degene met wie je op vakantie bent. Dat voorkomt irritaties… 😉
9. ‘Unfinished business’ parkeren
Niemand vertrekt graag met ‘unfinished business’. Van die dingen die niet afgerond zijn, en die je maar blijven dwarszitten. Maar soms kan het niet anders. Zeker als je het soort werk hebt dat eigenlijk nooit af is.
Blijven je onafgeronde zaken door je hoofd spoken, schrijf dan op wat je bezighoudt, of zoek afleiding. Wanneer je hersenen volledig opgaan in iets anders dan is er geen ruimte voor dat werkprobleem. Ga iets actiefs doen, sporten, je kinderen vermaken, iets waardoor je de focus buiten jezelf legt.
10. Controle over je telefoon
Je telefoon kan een flinke valkuil zijn als je je werk niet kunt loslaten. Ook al doe je er niets mee, je telefoon maakt het in principe mogelijk om nog even iets te checken of doen voor je werk. En juist daardoor lukt het je niet om het uit je hoofd te zetten.
Wat helpt is om (tijdens je vakantie) je werk- en privémail gescheiden te houden. Of om gebruik te maken van de ‘niet storen’ functie. Als dat niet kan of werkt: leg dan je telefoon weg, zet hem uit of leg hem uit het zicht. Leg hem bijvoorbeeld in een kluisje. Vergroot drempel groter om uit automatisme je telefoon te pakken.
Warx denkt met je mee!
Werkt dit allemaal niet? Geeft je werk te veel stress? Merk je dat je er al tijdens de vakantie enorm tegenop ziet om weer te beginnen? Overweeg dan eens een gesprek met een van onze medewerkers. We verkennen graag samen met jou of je werk nog bij je past. En mocht je besluiten de stap te wagen naar een andere baan? Dan helpen we jou daar graag bij. Vul ons inschrijfformulier in, dan nemen wij contact op met jou, of stuur ons een bericht, dan hoor je van ons!