Goede huisvesting voor arbeidsmigranten – onze aandachtspunten

Al jaren werkt Warx met Poolse arbeidsmigranten. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers goede huisvesting hebben. En wij doen daar hard ons best voor.

Een greep uit de aandachtspunten van Warx:

  • Individuele slaapkamers voor alle medewerkers

Iedereen een eigen, afsluitbare slaapkamer. Dat is bij ons altijd de norm geweest. Mensen hebben recht op hun eigen ruimte en privacy. Stelletjes krijgen een extra ruime kamer, waar voor hen beide voldoende ruimte is.

  • Beperkt aantal arbeidsmigranten per woning

Het aantal medewerkers dat samen in een woning woont is beperkt. Wij kiezen bewust niet voor massa-huisvesting, waar veel mensen samen keuken en sanitair delen. Liever wat kleinschaliger, dat woont vele malen prettiger.

  • SNF certificering voor huisvesting

Wij zijn in het bezit van het vrijwillige SNF-keurmerk. Een keurmerk dat je alleen krijgt wanneer je huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten voldoen aan gestelde normen. In onze woningen heeft iedereen ruimte en privacy. Alle woningen hebben goed sanitair, alle voorzieningen (zoals keukenapparatuur, koelkast, wasmachine) en meubels zijn ruim voldoende aanwezig en in goede staat. Ook voldoen alle woningen aan normen voor hygiëne, privacy en (brand-)veiligheid.

Het SNF keurmerk helpt ons de kwaliteit van huisvesting verder te verbeteren. Let wel: het keurmerk geeft aan wat minimaal nodig is. Wij vinden dat in sommige opzichten (bijvoorbeeld m2) nog onvoldoende en stellen onze eigen strengere norm.

  • Geen controles, geen boetes voor medewerkers

Onverwachte controles? Boetesystemen? Daar doen wij niet aan. Mensen hebben recht op privacy. Met goed onderling vertrouwen en korte lijnen is iedereen gemotiveerd om er het beste van te maken.

  • Vervoer van arbeidsmigranten naar het werk

Bij huisvesting hoort ook goed vervoer. Onze woningen zoeken wij altijd in de nabijheid van de werkplek. Zo proberen wij reistijd te minimaliseren. Medewerkers krijgen een (elektrische) fiets tot hun beschikking. Wanneer de afstand te groot is om te fietsen zijn er personenauto’s. Waar nu, i.v.m. corona, alleen personen uit één huishouden gezamenlijk in rijden.

  • Begeleiding bij zorg

Bij het huisvesten van migranten hoort ook een stukje begeleiding bij zorg. Dat vinden wij wel zo menselijk. Wij regelen voor alle Poolse medewerkers een zorgverzekering en natuurlijk hebben zij een eigen zorgpas. We begeleiden medewerkers die daar behoefte aan hebben bij dokters- of ziekenhuisbezoek en bij het regelen van een tolk.

  • Coronamaatregelen en huisvesting van arbeidsmigranten

Huisvesting was tijdens de coronatijd een extra aandachtspunt. Gelukkig waren eenpersoonskamers voor Warx altijd al de norm. Dat bleek in tijden van corona een extra goede keus. Ook zorgden wij voor veilig vervoer en voor mondkapjes en desinfectiemateriaal in alle woningen en was een locatie leeggemaakt, zodat mensen daar makkelijker in quarantaine kunnen indien nodig.

Verder zijn alle maatregelen vertaald in het Pools en hebben we een beslisboom gemaakt om te helpen de juiste keuzes te maken voor testen en thuisblijven. Lees hier meer over ervaringen met coronamaatregelen.

Warx vindt goede huisvesting voor arbeidsmigranten essentieel

We hopen dat we dat hiermee hebben laten zien! Heb je nog vragen? Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

Contact

Wil je meer weten? Ik help je graag!