Er bestaan een hoop misvattingen over werken via een uitzendbureau. In dit blog ontkrachten we de fabels en zetten we de feiten op een rij. Ontdek hoe het echt zit en welke rechten uitzendkrachten hebben.

Fabel 1 –  Je verdient minder als je via een uitzendbureau werkt.

Veel mensen denken nog steeds dat een uitzendkracht minder verdient dan vaste medewerkers in een bedrijf. We weten natuurlijk niet wat het salaris is bij andere uitzendbureaus, maar we weten wel wat onze medewerkers verdienen. En dat is een eerlijk loon. Altijd. We zorgen ervoor dat je netjes wordt betaald volgens de cao van de branche waar je werkt. Je verdient (soms) het minimumloon of (meestal) meer, maar altijd minimaal hetzelfde als vaste medewerkers van het bedrijf waar je gaat werken.

Maar het uitzendbureau moet toch ook betaald worden? Jazeker. Maar wij worden niet betaald van jouw loon. Sterker nog, dat mag niet eens. De werkgever betaalt natuurlijk voor de diensten van het uitzendbureau, maar dat staat los van jouw loon.

Fabel 2 – Via een uitzendbureau vind je geen vaste baan

Bij veel uitzendbureaus is het best lastig om een vaste baan te vinden. Zij richten zich vooral op tijdelijke baantjes. Veel uitzendkrachten hoppen daardoor van baan naar baan.

Bij Warx zetten we ons er 100% voor in om de juiste baan bij de juiste persoon vinden. En daardoor gebeurt het dus heel vaak dat iemand bij ons begint als uitzendkracht, maar dat hij/zij na een tijdje een vast contract krijgt bij het bedrijf. Misschien heb je het via de socials wel voorbij zien komen! In de afgelopen jaren kreeg zelfs het overgrote deel van onze medewerkers een vast contract bij het bedrijf waar zij eerst uitzendwerk deden.

Vind jij het juist lekker om flexibel te kunnen zijn en bij verschillende bedrijven binnen te kijken? Dat kan natuurlijk ook. Laat het vooral weten bij je inschrijving wat jouw ambities zijn. Ook als vaste uitzendkracht kun je overigens uiteindelijk een vast contract krijgen, bij het uitzendbureau welteverstaan.

Fabel 3 – Als uitzendkracht kun je geen hypotheek krijgen

Het huis van je dromen gevonden? Ook als uitzendkracht kun je een hypotheek krijgen. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, kijkt de bank naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Het maakt daarbij niet of je in dienst was van een uitzendbureau. De bank wil wel graag dat je de flexibele arbeidsrelatie aantoont met een werkgeversverklaring van het uitzendbureau. Ook een perspectiefverklaring kan helpen bij het aanvragen van een hypotheek. In een perspectiefverklaring wordt aangegeven wat je perspectief op een stabiel inkomen is. Deze kun je bij ons aanvragen na één jaar werkervaring.

Fabel 4 – Als uitzendkracht bouw je geen pensioen op

Onzin. Ook als uitzendkracht bouw je pensioen op. Voor uitzendkrachten van 21 jaar en ouder geldt het StiPP pensioen. Wij melden je hierbij aan. Je pensioen wordt al vanaf de eerste werkdag opgebouwd. Voorheen was er een wachttijd van 8 weken in de pensioenregeling, maar met de nieuwe cao (vanaf 1 juli 2023) is er geen wachttijd meer voor pensioenopbouw.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de toetredingsleeftijd verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Dit betekent dat medewerkers dan al vanaf 18 jaar pensioen gaan opbouwen.

Fabel 5 – Uitzendwerk is alleen voor laagopgeleid of ongeschoold personeel

Bij Warx denken we niet zo in termen als hoogopgeleid of laagopgeleid. We kijken vooral naar wat iemand kan en geloven erin dat je vooral gelukkig wordt als je iets doet wat bij je past. Bij Warx kun je banen vinden op allerlei gebieden. Warx is gespecialiseerd in banen in metaal & techniek, bouw, logistiek en productie en heeft ook banen in de administratie of op commercieel gebied. We hebben banen die vooral theoretisch kennis vragen, en andere waar vooral praktische vaardigheden voor nodig zijn. Voor sommige banen heb je een specifieke opleiding, of bepaalde diploma’s nodig, voor andere niet. Soms kun je een diploma halen via ons of via de opdrachtgever. Je kunt bij ons terecht voor magazijnwerk, productiewerk of vakantiewerk, maar we hebben ook vacatures voor secretaresses, engineers, technici, monteurs, lassers, timmermannen, administratief medewerkers en commercieel medewerkers. Een hele rits en dit is zeker niet alles.

Keuze genoeg dus. Wat voor opleiding je ook hebt.

Werken via een uitzendbureau

Hopelijk hebben we wat fabels over uitzendwerk uit de wereld kunnen helpen en hebben we je een beetje gerust kunnen stellen. Werken via een uitzendbureau biedt ontzettend veel mogelijkheden om de baan te vinden die bij jou past en om je te ontwikkelen. Werken via een uitzendbureau heeft ook veel voordelen. Dus… ben je op zoek naar een leuke baan? Neem dan gerust eens contact met ons op. We gaan graag voor je op zoek!

 

Contact

Ik vertel je graag meer!

Joukje Poelman

Neem gerust contact op.