Verjaardagen, jubilea, geboortes, promotie: mensen maken de nodige speciale gebeurtenissen mee. Wat doe je daarmee op het werk? Is het in jouw bedrijf de gewoonte om verjaardagen te vieren? Hangen er geboortekaartjes in de kantine? Een verjaardagskalender in de kantoortuin? Wordt er getrakteerd?

Kleine dingen, zoals het vieren van een verjaardag, kunnen enorm bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers. Zeg nou zelf, je voelt je toch wel iets meer gezien en gewaardeerd wanneer je leidinggevende en/of je collega’s aan je verjaardag denken, dan wanneer dit soort momenten stilletjes passeert.

Onderzoek laat zien dat het samen vieren van speciale momenten bijdraagt aan motivatie, teamgevoel en een positief werkklimaat. 

Speciale gebeurtenissen, zoals verjaardagen, zijn dan ook een prachtige gelegenheid om je medewerkers te laten zien dat je ze waardeert en om de teamspirit een flinke boost te geven. Doen dus!

Waardering

Het lijkt misschien maar iets kleins en onbelangrijks, het vieren van de verjaardag van een medewerker of een werkjubileum. Maar dat je daar als leidinggevende aan denkt en dat je de tijd neemt om erbij stil te staan en het te vieren, zorgt ervoor dat medewerkers zich gezien voelen. Je laat je ook zien dat je je hen waardeert voor meer dan alleen hun prestaties. En dat is erg plezierig!

Saamhorigheid

Nog mooier is het dat niet alleen de leidinggevende aandacht heeft voor de verjaardag van een medewerker (of andere speciale gebeurtenis), maar ook de collega’s. Weten dat je collega’s aan je gedacht hebben, of zelfs iets speciaals voor je hebben gedaan, maakt dat je je even speciaal mag voelen en tegelijkertijd een gewaardeerd onderdeel van de groep. Het is ook even een aangename afleiding van de dagelijkse gang van zaken.

Samen met collega’s speciale gebeurtenissen vieren kan op die manier bijdragen aan het teamgevoel en zorgen voor een positief sociaal klimaat. Je creëert met elkaar een werkplek waar een gevoel van saamhorigheid heerst en waar iedereen het gevoel heeft erbij te horen. En dat zijn uiteindelijk de prettigste plekken om te werken!

Tijdelijke medewerkers

Denk ook aan je tijdelijke medewerkers! Het kan best lastig zijn om als uitzendkracht je plekje te vinden in de groep. Des te leuker is het wanneer er aan je verjaardag wordt gedacht. Zo geef je iemand echt het gevoel dat hij erbij hoort.

Zeker wanneer je hoopt mensen uiteindelijk voor langere tijd aan je bedrijf te binden, is een gevoel van verbondenheid een belangrijk aandachtspunt!

Tips voor het vieren van verjaardagen op het werk.

En hoe doe je dat dan? Moeten we dan vanaf nu met iedere verjaardag slingers ophangen? Tja, dat ligt eraan. Kies vooral een vorm die bij jullie bedrijf past. Dat kan een klein gebaar zijn, maar dat kan ook groter zijn. We geven wat voorbeelden ter inspiratie:

  • Stuur medewerkers een kaartje voor hun verjaardag. Kleine moeite, maar toch erg leuk om op je verjaardag wat in de brievenbus te vinden. En net een beetje persoonlijker dan een mailtje. Een kaartje wordt nog leuker als je er ook nog een persoonlijke boodschap voor de jarige op schrijft.
  • Heeft iedereen een vaste werkplek? Versier dan de werkplek van de jarige. Hang een slinger aan het bureau, of een paar ballonnen aan de stoel. Zo is de jarige echt zichtbaar jarig, ontvangt hij vast veel felicitaties en houd hij de hele dag dat speciale gevoel vast. Geen vaste werkplekken? Je kunt natuurlijk ook de kantoortuin of de kantine versieren.
  • Op sommige werkplekken is het de gewoonte dat de jarige trakteert. Lekker en een gezellig moment in de pauze. Je kunt natuurlijk ook als werkgever voor de traktatie zorgen. Haal een taart of iets lekkers voor bij de lunch. Dat hoeft niet heel duur of exclusief te zijn; het gaat om het gebaar!
  • Wil je het wel groter aanpakken? Plan een feestje. Combineer het eventueel met de vrijdagmiddagborrel, dan is het makkelijker te organiseren. Zorg voor wat lekkere hapjes en drankjes en maak er met elkaar wat gezelligs van.
  • Hang een verjaardagskalender op. Zo maak je echt zichtbaar dat er aandacht aan elkaar besteed wordt en hoef je geen verjaardag te vergeten.

Je ziet het: werken aan motivatie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine gebaren doen een hoop en verschaffen je als werkgever ongetwijfeld ook veel plezier!

Contact

Meer weten over Warx?

Joukje Poelman

Neem gerust contact op!