Het is koud en guur buiten. De gezellige feestdagen zijn achter de rug. De dagen zijn kort en donker. Je spaarpot is leeg. Het is nog laàààng geen zomer. Je goede voornemens heb je weer eens niet volgehouden. En dan is het ook nog maandag en moest je veel te vroeg je warme bed uit.

Pffff…

De Britse psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde bijna 20 jaar geleden een formule waaruit bleek dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig voelen.

En ja, dat is dus vandaag. Blue Monday. Oftewel deprimaandag.

Ga nu niet bij de pakken neerzitten. Wij geven je 7 tips om deze deprimerende dag als een zonnetje door te komen.

Tip 1. Blijf aan je goede voornemens werken

Veel mensen hebben op Blue Monday een dip omdat ze zich realiseren dat er van hun goede voornemens helaas weinig terecht gekomen is. Maar wees mild voor jezelf. Het jaar is nog maar net begonnen, je hebt nog 349 dagen om aan je voornemens te werken. Pak de draad gewoon weer op. Leer van je missers en gaervoor. Blijft het lastig? Kijk dan nog eens goed naar je doelen. Passen ze wel echt bij je? Wil je misschien teveel? Pas je doel aan als dat nodig is of ga op zoek naar iemand die je kan helpen. Geef niet op en ga ervoor!

Tip 2. Lach!

Lachen is gezond. Lachen geeft een goed gevoel en het maakt je vrolijk. Dus lach! Doe dingen waar je vrolijk van wordt, omring je met vrolijke mensen, kijk grappige filmpjes. Lachen werkt ook aanstekelijk. Dus door lekker veel te lachen zorg je niet alleen voor een betere stemming voor jezelf op Blue Monday, maar ook voor je collega’s.

Tip 3. Kom in beweging

Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk voor je humeur. Slechts een half uurtje sporten is genoeg om je op te vrolijken. Wanneer je sport maakt je lichaam stofjes aan, die stresshormonen afbreken en jou een prettig gevoel geven. Helemaal geen gek idee dus om juist op de meest deprimerende dag van het jaar te gaan sporten! Lukt het niet om te sporten? Maak dan een lunchwandeling met je collega’s. Zo heb je niet alleen beweging maar meteen een gezellig moment samen: ook heel fijn voor je humeur.

Tip 4. Zorg voor jezelf

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter met tegenslagen omgaan. Dat begint met een goede nachtrust. Slaapgebrek heeft namelijk een desastreuze invloed op je humeur. Dat kun je er op Blue Monday niet bij hebben. Dus ga eens lekker vroeg naar bed, pak die 8 uur slaap en begin uitgerust aan je dag.

Niet alleen nachtrust is belangrijk, ook je wat je eet doet er toe. Gezonde voeding helpt tegen vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Begin met een gezond ontbijt, sla je lunch niet over en kies voor gezonde tussendoortjes.

Tip 5. Doe iets voor een ander

Geef vandaag extra aandacht aan anderen. Je voelt je goed wanneer je iets kunt betekenen voor iemand anders. Dus help je collega een handje met die lastige taak, breng spontaan een kopje koffie, deel complimenten uit, doe iets onverwachts voor een ander. Daarmee vrolijk je niet alleen jezelf op, maar maak je deze deprimaandag ook voor anderen een beetje zonniger.

Tip 6. Ga naar buiten

Een lunchwandeling, even de hond uitlaten, een stukje fietsen of hardlopen, of gewoon even buiten zitten. Wat je ook doet: buitenlucht is goed voor je. Van frisse lucht en daglicht word je blijer en fitter. Ook neemt je hersenactiviteit toe, waardoor je beter verbanden legt, creatiever denkt en sneller informatie verwerkt en opslaat.

Tip 7. Kijk eens kritisch naar je werkplek

Heb jij vaker last van een Blue Monday gevoel op je werk? Dan wordt het misschien tijd om eens goed te kijken naar je werkplek. Waarom ben je niet blij met je werk?  Past je werk nog wel voldoende bij je? Praat eens met je leidinggevende om te kijken wat er kan veranderen, zodat jij weer meer werkplezier hebt. Lukt dat niet? Kijk dan eens verder. De juiste baan vinden is niet makkelijk. Warx kan je helpen om te achterhalen wat bij jou past en samen met jou op zoek gaan naar de ideale baan voor jou. Neem gerust contact op, om te bespreken wat we voor je kunnen doen. Of neem eens een kijkje tussen onze vacatures, misschien zit daar jouw ideale baan tussen.

Kortom: Blue Monday? Niet voor jou. Met onze tips start jij voortaan elke dag met plezier aan je werkdag. Zelfs op de meest deprimerende dag van het jaar.

Contact

Wil jij ook elke werkdag met plezier starten?

Siebren Visscher

Ik help je graag!