Een vakantiebaan kan een geweldige ervaring zijn. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zeker als je jonger dan 18 jaar bent gelden er de nodige regels. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Vakantiewerk 13 of 14 jaar

Als je 13 of 14 jaar bent dan gelden er best veel regels voor vakantiewerk. Je mag nog niet zoveel als een 15-jarige. Hieronder lees je welk vakantiewerk je wel mag doen als 13- of 14-jarige en welk vakantiewerk je nog niet mag doen. Ook lees je hoeveel je mag werken in vakantietijd.

Wat voor vakantiewerk mag je WEL doen als je 13 of 14 jaar bent?

Als je 13 of 14 jaar bent, mag je in de vakantie alleen klusjes doen of helpen bij lichte werkzaamheden. 

Je mag bijvoorbeeld oppassen of auto’s wassen, helpen bij het vakkenvullen in een winkel, of helpen bij het bezorgen van folders of kranten. Je mag ook klusjes doen op een boerderij, manege of camping. Bijvoorbeeld helpen bij het voeren van dieren, of groente en fruit plukken (als die niet bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen). Je mag dus bij die werkzaamheden helpen, maar het niet zelfstandig doen.

Wat voor vakantiewerk mag je NIET doen als je 13 of 14 jaar bent?

Er zijn verschillende vakantiebaantjes die je niet mag hebben als 13- of 14-jarige. Handig om te weten!

Je mag bijvoorbeeld niet achter de kassa werken, in de horeca (als er alcohol geserveerd wordt) of in een fabriek. Ook mag je niet zelfstandig kranten bezorgen (je mag wel hierbij helpen) of maaltijden bezorgen op de fiets of e-bike. Je mag ook geen werk doen in de buurt van machines, met giftige of gevaarlijke stoffen of waarbij je zwaar moet tillen (meer dan 10 kilo) of zwaar moet duwen of trekken (meer dan 20 kilo). Ook mag je geen vrachtwagens laden of lossen. Verder mag je natuurlijk ook geen werk doen dat jongeren van 16 of 17 jaar alleen mogen onder deskundig toezicht, of werk dat is verboden voor jongeren tot 18 jaar.

Hoeveel mag je werken als je 13 of 14 jaar bent?

Als je 13 jaar of 14 jaar bent mag je tijdens de vakantie 7 uur per dag werken. Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

 • Je mag niet werken vóór 7 uur ’s ochtends en ná 7 uur ’s avonds.
 • Je mag niet werken op zondag.
 • Je mag maximaal 5 dagen per week werken.
 • Je mag maximaal 35 uur per week werken.
 • Je mag niet meer dan 3 weken achter elkaar werken.
 • Je mag maximaal 4 vakantieweken per jaar werken.

Hoeveel verdien je met vakantiewerk als je 13 of 14 jaar bent?

Als je vakantiewerk doet dan moet je in ieder geval het minimumloon verdienen. Meer mag natuurlijk ook, als je werkgever dat met je afspreekt. Voor jongeren van 13 of 14 jaar is er nog geen officieel minimumloon. Je moet dan zelf iets afspreken met je werkgever. Het minimumloon voor 15-jarigen is dan een mooie richtlijn, maar iets anders mag ook. Op de website van de rijksoverheid vind je altijd de meest actuele bedragen voor het minimumuurloon.

Vakantiewerk 15 jaar

Wanneer je 13 of 14 bent mag je als vakantiebaantje alleen klusjes doen of helpen bij lichte werkzaamheden Als je 15 jaar bent, mag er al iets meer qua vakantiewerk.

Wat voor vakantiewerk mag je WEL doen als je 15 jaar bent?

Als je 15 jaar bent mag je zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Dat zijn bijvoorbeeld lichte werkzaamheden in een winkel, zoals vakkenvullen of helpen bij het inpakken. Of op een boerderij (zoals groente of fruit plukken, of dieren voeren), een manege, camping, speeltuin, pretpark, bowlingbaan of museum. Je mag als je 15 jaar bent ook avondkranten of reclamefolders bezorgen (voor ochtendkranten gelden extra regels). En je mag helpen in de horeca, maar alleen als daar geen alcohol wordt geserveerd. Je mag bijvoorbeeld helpen in de bediening in een kantine of restaurant.

Wat voor vakantiewerk mag je NIET doen als je 15 jaar bent?

Als je 15 jaar bent zijn er nog altijd werkzaamheden die je niet mag doen tijdens je vakantiebaantje. Je mag bijvoorbeeld niet achter de kassa werken, of in een fabriek. Ook mag je nog geen maaltijden bezorgen op de fiets of e-bike en je mag ook niet werken in de horeca, als er alcohol geserveerd wordt. Verder mag je geen werk doen in de buurt van machines, met giftige of gevaarlijke stoffen, of waarbij je zwaar moet tillen (meer dan 10 kilo) of zware dingen moet duwen of trekken (meer dan 20 kilo). Ook mag je geen vrachtwagens laden of lossen. Verder mag je natuurlijk ook geen werk doen dat jongeren van 16 of 17 jaar alleen mogen onder deskundig toezicht, of werk dat is verboden voor jongeren tot 18 jaar.

Hoeveel mag je werken als je 15 jaar bent?

Als je 15 jaar bent mag je tijdens de vakantie 8 uur per dag werken. Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij je vakantiebaantje.

 • Je mag niet werken vóór 7 uur ’s ochtends en ná 9 uur ’s avonds.
 • Je mag op zondag werken, maar alleen onder voorwaarden (bijvoorbeeld alleen als het écht nodig is, als je ouders toestemming hebben gegeven , je de zaterdag ervoor vrij bent en je moet tenminste vijf zondagen per 16 weken vrij zijn).
 • Je mag maximaal 5 dagen per week werken.
 • Je mag maximaal 40 uur per week werken.
 • Je mag niet meer dan 4 weken achter elkaar werken.
 • Je mag maximaal 6 vakantieweken per jaar werken.

Hoeveel verdien je met vakantiewerk als je 15 jaar bent?

Als je vakantiewerk doet als 15-jarige dan moet je per uur in ieder geval het minimumjeugdloon verdienen. Meer mag natuurlijk ook, als je werkgever dat met je afspreekt. Wil je het precies weten wat hoe hoog het minimumjeugdloon is? Op de website van de rijksoverheid vind je altijd de meest actuele bedragen voor het minimumuurloon.

Vakantiewerk 16 of 17 jaar

Als je 16 of 17 jaar bent mag je bijna alle soorten vakantiewerk doen. Mogelijkheden te over dus om een leuk vakantiebaantje te vinden! Je mag nu bijvoorbeeld ook achter de kassa werken, in een fabriek, met machines werken of werken op plekken waar alcohol wordt geschonken. Dat mogen 15-jarigen allemaal nog niet.

Je mag als 16- of 17-jarige alleen geen gevaarlijk werk doen. En sommige soorten werk mag je alleen doen als er deskundig toezicht is. Lees vooral even verder, want het zou je nog best eens kunnen verrassen wat daar onder valt.

Vakantiewerk voor 16 of 17 jaar, dat je alleen mag doen als er genoeg en deskundig toezicht is.

Als je 16 jaar of 17 jaar bent mag je bepaalde soorten vakantiewerk alleen doen als er genoeg en deskundig toezicht is. Dat geldt bijvoorbeeld voor werk aan een lopende band, waarbij je niet zelf het tempo kunt bepalen of eentonig werk, waarvoor je per stuk betaald krijgt. Het geld ook voor werk met dieren die gevaarlijk kunnen zijn (bijvoorbeeld wilde of giftige dieren). Ook mag je alleen met toezicht een trekker besturen en aanhangwagens aan- of afkoppelen. Ook werk met vuurwerk en het slachten van dieren in een slachthuis mag alleen onder deskundig toezicht. Verder mag je natuurlijk ook geen gevaarlijk werk doen dat verboden is voor jongeren onder de 18 jaar.

Hoeveel mag je werken als je 16 jaar of 17 jaar bent?

Jongeren van 16 of 17 jaar mogen tijdens de vakantie 9 uur per dag werken. Er zijn wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij je vakantiebaantje.

 • Je mag maximaal 5 dagen per week werken.
 • Je mag maximaal 45 uur per week werken.
 • Per 4 weken mag je niet meer dan 160 uur werken (gemiddeld 40 uur per week).
 • Je mag op zondag werken, maar alleen als dat door de aard van het werk en de omstandigheden écht nodig is en als de werknemers hiervoor persoonlijk toestemming hebben gegeven.
 • Je moet iedere 52 weken minsten 13 zondagen vrij hebben.

Hoeveel verdien je met vakantiewerk als je 16 of 17 jaar bent?

Als je vakantiewerk doet als 16- of 17-jarige dan moet je per uur in ieder geval het minimumjeugdloon verdienen. Meer mag natuurlijk ook, als je werkgever dat met je afspreekt. Wil je het precies weten wat hoe hoog het minimumjeugdloon is? Op de website van de rijksoverheid vind je altijd de meest actuele bedragen voor het minimumuurloon.

Vacatures vakantiewerk bij Warx

Ben jij op zoek naar een leuke vakantiebaan? Wij hebben deze zomer diverse banen bij toffe bedrijven in de regio. Kijk eens bij onze vacatures voor vakantiekrachten of bezoek de speciale vakantiewerk-pagina waar je alles vindt wat je moet weten over het vinden van je ultieme zomerbaan.

Of neem gewoon even contact met ons op, om te kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Je kunt je ook vrijblijvend bij ons inschrijven. Er komen iedere week weer nieuwe baantjes bij. Als je bij ons ingeschreven staat ben jij als eerste op de hoogte!

Waarom je echt vakantiewerk zou moeten gaan doen

We kunnen je zeker aanraden om op zoek te gaan naar een leuke baan deze zomer. Want vakantiewerk levert jou niet alleen een extra zakcentje op. Er zijn nog veel meer voordelen! Lees hier wat vakantiewerk jou nog meer oplevert.

Direct inschrijven voor een vakantiebaan! Neem contact met ons op
Contact

Op zoek naar een vakantiebaantje?

Joukje Poelman

Ik help je graag!